Codzienna eksploatacja.

Poznanie zmywarkowego savoir-vivre pozwoli Ci w pełni cieszyć się z zalet, jakie oferuje nowoczesny sprzęt AGD marki Bosch. Dowiedz się, w jaki sposób korzystać ze zmywarki, aby zwiększyć efektywność mycia swoich naczyń przy jednoczesnym zmniejszaniu własnego nakładu pracy.

Czego nie należy zmywać w zmywarce?

Pamiętaj, że nie każdy rodzaj materiału nadaje się do mycia w zmywarce. Przede wszystkim należy zwracać uwagę na informacje, które podaje na swoich produktach producent np. ceramiki. Nie należy również myć w zmywarce m.in. drewnianych naczyń lub sztućców; akcesoriów kuchennych zarówno klejonych, jak i barwionych – z uwagi na możliwość zmiany ich zabarwienia lub uszkodzenia. Nie myj w zmywarce wyrobów z kryształu, bowiem mogą pociemnieć lub zmatowieć. Unikaj załadunku wyrobów ze srebra lub posrebrzanych ze względu na możliwe powstawanie na ich powierzchni nalotu lub plam. Aby umyć srebrne sztućce, należy umieścić je w specjalnej kasecie do mycia srebra.

Jak załadować naczynia do zmywarki?

Odpowiednie załadowanie naczyń zwiększa efektywność mycia zmywarki oraz odpowiada za mniejsze zużycie energii i wody. Pamiętajmy o tym, że naczynia jednakowej wielkości powinny być ustawione obok siebie. Aby woda spływała z wirującego zraszacza bezpośrednio do zabrudzonych powierzchni, przed uruchomieniem zmywarki należy upewnić się, że naczynia wzajemnie się nie zasłaniają. Powinniśmy także zadbać o to, żeby były skierowane zabrudzoną stroną do dołu.

Czy należy opłukać naczynia przed włożeniem ich do zmywarki?

Przed załadowaniem do zmywarki nie musisz płukać naczyń. Wystarczy wyrzucić do kosza resztki jedzenia, takie jak np. pestki cytryn czy kości. Pamiętaj, że mycie naczyń to zadanie zmywarki, a ich płukanie przed wstawieniem do urządzenia wiąże się z niepotrzebną utratą wody.

Regulowana wysokość górnego kosza.